Реферат на тему: Безпека життєдіяльності і грип

Грип причина смерті 250-500 тисяч на рік. Економічні збитки від цього сягає 80 млрд. доларів. Проте традиційний грип може бути дрібницею проти епідемією пташиний грип, якщо, звісно, вона розпочнеться.

Вірус пташиний грип (відомий як H5N1) уперше виявлено в 1961 року у Африці. Багато дикі (зокрема перелітні) птахи є її носіями, але часто вже не хворіють. Вони розносять вірус в різних регіонах, країнах і континентах, де заражають місцевих птахів, зокрема та домашніх – гусаків, курей, качок, индюшек. Ті хворіють і найчастіше гинуть.

Не настільки давно вважалося, що H5N1 безпечний в людини. Однак у 1997 року у Гонконгу відзначалося 18 випадків інфікування. Шестеро хворих померли .

У 2003 – початку 2004 року епідемія пташиний грип накрила вісім країн Азії: Камбоджу, Китай, Індонезію, Японію, Лаос, Південної Кореї, Таїланд і В’єтнам. Постраждалі держави запровадили найжорстокіші карантинні заходи, прагнучи недопущення поширення захворювання. Тоді загинуло чи було знищено понад 100 млн. домашніх птахів. У тому 2004 року здавалося, що ситуація більш-менш стабілізувалася. Проте вже червні нові осередки пташиний грип виявили Камбоджі, Казахстані, Малайзії, Монголії, Китаї, Таїланді і В’єтнамі. У 2005 року осередки захворювань серед домашньої птиці з’явилися торік у Росії, Туреччини, Румунії, вірус вразив людей Камбоджі, Індонезії, Таїланді і В’єтнамі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, за станом 20 жовтня 2005 року у світі відзначалося 118 випадків зараження на пташиний грип (здебільшого, у Гонконзі, В’єтнамі і Таїланді). І лише такому разі хвороба переходила від чоловіка до людини, а чи не від птахи до людини.

Проте пташиний грип відрізняється страшної убивчої силою – від цієї недуги загинув кожна друга заразився (61 людина). У деяких джерелах вказують інші дані. Наприклад, англійський медичний журнал повідомляє про 132 які заразилися і 64 померлих.

Причиною високої летальності хвороби є повну відсутність в людини імунітету до цього вірусу.

Поширення збудника пташиний грип у світі потенційно підвищує ризик його мутацій і робить можливість глобальної пандемії вкрай ймовірною.

Заражені птахи розносять вірус відносини із своїми виділеннями, зокрема з послідом. Сьогодні прийнято вважати, більшість випадків зараження людини в результаті контакту з інфікованими поверхнями чи з тушками хворих птахів. Наприклад, міг торкнутися зараженого вірусом посліду, не вимити руками і занести інфекцію, потерши очі або узяв до рук яблуко чи бутерброд.

Важливо, що вірус пташиний грип не витримує теплової обробки. Тому належним чином приготовлене м’ясо хворий курки чи зварене вкрутую яйце небезпеки здоров’я технічно нескладне.

Симптоми пташиний грип часом нагадують симптоми звичайного (лихоманка, кашель, біль у горлі, нежить, загальна що слабкість і ін.), а деяких випадках проявляються у вигляді очних інфекцій, у вигляді пневмонії, гострих респіраторних захворювань, і т.д. Інкубаційний період хвороби вбирається у 3-7 днів.

Але всі дослідницькі центри, займаються вивченням цієї хвороби, підкреслюють, що накопичено замало інформації, тобто, клінічний “портрет” пташиний грип створити поки що неможливо.

Більшість медикаментів, які у боротьби з традиційним грипом, більш-менш ефективні й у боротьби з пташиним. Проте велике занепокоєння викликають потенційні мутації вірусу, що може стати несприйнятливою до традиційних ліків.

Сьогодні немає вакцини, що було б послуговуватись для щеплень пташиний грип. Але ряд фармацевтичних компаній роблять певні кроки у цьому напрямі. Перші дослідження розпочато у квітні 2004 року. У тому 2005 року почали клінічних досліджень вакцини. Адміністрація США контролю над продовольством та медикаментами схвалила використання чотирьох препаратів, виділені на боротьби з на пташиний грип, – amantadine, rimantadine, oseltamivir і zanamivir. Однак у 2004 року перші двоє ліків для лікуванні хворих на Азії показали дуже слабку ефективність – дослідники дійшли висновку, що вірус став резистентний до них.

Десять фактів про майбутнє пандемії

Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала десять фактів, які потрібно знати про пандемії грипу.

1. Вірус пташиний грип дуже вражає інших живих істот, зокрема й узагалі людини. Але він може мутувати і, якщо це буде, перетвориться на новий вірус людського грипу. Пандемії грипу раніше викликалися вірусами, які закінчувалися подібні метаморфози.

2. Пандемії грипу – рідкісні, але постійно повторювана події. Їх викликають нові віруси, яких чоловік – ще я не встиг виробити імунітету. Тому пандемії настільки небезпечні й настільки смертоносні.

3. Світ може бути за межею нової пандемії. Вона розпочнеться, якщо відбудеться мутація вірусу, що викликає пташиний грип.

4. Жодна країна світу може почуватися безпечно від пандемії. Навіть закриття кордонів нездатна зупинити поширення хвороби. Раніше накривала світ за 6-9 місяців, нині, через кращого розвитку масових комунікацій, пандемії знадобиться трохи більше трьох місяців і.

5. Якщо пандемія розпочнеться, серйозно занедужає більшість населення планети. Лише поодинокі країни мають необхідної інфраструктурою (наприклад, достатню кількість лікарняних ліжок) і запасами медикаментів, що потенційно можуть знадобитися, щоб надати допомогу хворим.

6. Більшість країн світу зіштовхнуться із серйозним дефіцитом медикаментів і вакцин.

7 Пандемия грипу призведе до великого кількість смертей. Всесвітня організація охорони здоров’я, з урахуванням попередніх підрахунків, вважає, що пандемія вб’є від 2 до 7,4 млн. людина. Точний прогноз дати неможливо до того часу, доки з’явиться вірус-убивця не залишиться остаточно зрозуміло, як впливає на організм людини.

8. Пандемия завдасть значні економічні збитки як прямий, і непрямий. Результатом пандемії можуть бути серйозні перебої у сфері енергетики, транспорту, й комунікацій.

9. Усі країни світу мають готуватися до пандемії.

10. Всесвітня організація охорони здоров’я повідомить, якщо відбудеться мутація вірусу, яка зможе передаватися немає від птахи до людини, як від людини до людини.

Гриппующий світ

На відміну від інших інфекційних захворювань, немає заходів, що може зробити людина, береглися від зараження грипом. Відомо, можна зробити, ніж заразитися СНІДом, але захисту від грипу не придумано.

Грип (він також інфлюенца) відомий кілька тисячоліть. Опис хвороби, симптоми якої вкрай нагадують симптоми грипу, зберігають у роботах Гіппократа – він описав епідемію, произошедшую в 412 року е. Про схожою епідемії пізніше розповідав римський історик Тіт Лівії – вона вибухнула 212 року е.

У XVI столітті знаменитий англійський лікар Джон Киз першим зокрема докладно описує механізм розвитку грипу (дав йому назва “потливый недуга”) і навіть запропонував метод лікування хвороби – відпочинок, і навіть нездійснення будь-яких дій, які можуть викликати потіння. Киз припускав, що “потливый недуга” вражає людини у результаті вживання певних видів їжі.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *