Реферат на тему: Безпека життєдіяльності – корисна чи жуйка?

“Жувальна гумка очищає рот, але засмічує мізки”

Н.Захаров, кандидат медичних наук, професор, А.Горбовец, старшого викладача, Московський державний відкритий педагогічний університет ім. М.А. Шолохова

Нижче хочемо поділитися деякими міркуваннями щодо жувальної гумки, що стала сьогодні майже головним “продуктом харчування”, “лікувальним” засобом ротовій порожнині, і навіть обов’язковою умовою знайомства і близького спілкування з чудовою дамою. Після “тележвачки”, себто, після реклами згаданої гумки, тішить одне – збагачення дивовижними знаннями про невідомому нам раніше продукті із найбільш широкі можливості.

“Жвачный” (чи жующий) то вона може запросто заморозити скло, щоб не сказати скло, – ваші волосся, здатний легко перенестися з допомогою аэроволн у потрібний місце, тощо., тощо. Одне слово, Давид Копперфілд відпочиває! Заперечувати ці віртуальні можливості думати: так би мовити, не жували, не літали. Опустимся на грішну землі і ми поговоримо про самому “прозаичном” – про духовне здоров’я, яка дісталася нас у спадщині цілком безплатно, тож растрачиваемом широко і щедро, зокрема і з допомогою жувальної гумки.

І, про жуйці. Не “за” і “проти” неї. За об’єктивність. Вона невигідна господарям і продавцям товару, зате вигідна нас із вами, покупцям. Давайте розглянемо кожен із рекламних постулатів з позиції медицини і намагатимемося зробити свої, ніким не нав’язані висновки.

1. “Жвачка очищає порожнину рота”

Під “очищенням” найчастіше розуміють механічне видалення м’якого зубного нальоту і трохи дрібних частинок їжі, решти на зубах після його прийому. Механізм очищення передбачається такий: у процесі жування жуйка, пливучи поверхнею зубів, стирає, як ганчірка, наліт й частки їжі, які, прилипнув до неї, потім із жуйкою видаляються з ротовій порожнині. Подивимося, чи так це.

Щоб стерти зубної наліт, необхідно впливати нею з певним зусиллям, що дозволить відокремити цей наліт від поверхні зуба. Коли людина щось жує, таке зусилля створюється на жувальних (торцевих, горизонтальних) і ріжучих (на кутках, крайках) поверхнях зубів. На них може статися згадана “очищення”. Але чи існує “миючий ефект” на придесневых поверхнях зубів – це це питання. М’яка жувальна гумка ковзає вздовж вертикальних поверхонь без особливого зусилля, лише ніжно пестячи їх, і жодного очищающего дії надати неспроможна. Тим паче вона здатна очистити межзубные проміжки і заглиблення у місцях дотику зубів і ясен. Адже саме тут у першу чергу, й накопичується м’який зубної наліт, і потім твердне, перетворюючись на зубної камінь. Зубний камінь згодом викликає руйнація емалі, сприяючи цим розвитку карієсу. Він при цьому негативно впливає на десневую тканину, ослаблюючи цим зубодесневое кріплення і створюючи передумова розвитку парадонтозу.

Але треба пам’ятати, що очищення жувальних і ріжучих поверхонь зуба можливо лише тоді, коли навпаки нього з боку протилежної щелепи також є зуб. Обидва ці які стоять один одного зуба, як два жорна, перетирають їжу. Природно від такої праці їх контактні поверхні, якщо можна висловитися, “відполіровані до блиску”. Але якщо з “жорен” відсутня, простіше, зуба протилежному щелепи немає, то інший просто місить порожнечу. Відповідь питанням: “Очищается при цьому даний зуб?”, ви, здається, знайдете й які самі.

До того ж, якщо вже зовсім остаточно точними, то тут для очищення жувальних і ріжучих поверхонь всіх зубів потрібно ними всіма і користуватися. Тобто зуби – різці, ікла, малі корінні (премоляры), великі корінні (моляри) -мають бути залучені у роботі з пережевыванию їжі. Найчастіше буває, що людині в жуванні користується максимум чотирма зубами, інші ж перебувають у бездіяльності, чому залишаються “нечищеними”.

За часів було відомо, що гарні і міцні здорові зуби в тих людей чийому раціоні багато овочів і фруктів. І тут над вітамінах. Точніше, у них. Яблука, моркву, капустяна качан – тверді, отже, вони з значним зусиллям протирають поверхню зубів за її пережевывании, завдяки чому ефективно їх очищають. До того ж пережовування такий їжі масажує ясна, що він лише з користь – десневая тканину (парадонт) стає щільною і надійно утримує зуби. Ось вам і одна із таємниць здорових зубів.

Що стосується видалення котрі застрягли між зубами частинок їжі. Такі частки найефективніше видаляються зубної щіткою чи зубочистками – вони роблять і швидше, і надійніше, ніж жуйка.

Що ж до прилипания шматочків їжі до жувальної ґумці . Та, щось робити може прилипнути. Але, найімовірніше, це завжди буде недавно поставлена пломба, яка, не витримавши тривалого насильства з себе, візьме так вилетить з дупла, як пробка з пляшки.

2. “Жвачка зміцнює ясна”

Жевание зміцнює ясна – з цим ніхто не сперечається. Для рівномірного їх зміцнення потрібно й жувати рівномірно усіма зубами. Зверніть увагу: людина, жуючи жуйку, частіше “тренує” якусь один бік, і якщо й використовує при цьому обидві, то роботі беруть участь, зазвичай, лише незначну кількість зубів. Передние зуби найчастіше залишаються без роботи.

Переважна жування однією стороною протягом багато часу призводить до надмірного розвитку жувальної мускулатури з цього боку. У той самий час мускулатура протилежного боку, без навантаження, слабшає і истончается, мовою медицини – атрофирует. Зрительно виявляється в очевидною ассиметрии особи.

3. “Жвачка підтримує кислотно-лужний баланс в ротовій порожнині”

Складається враження, що жуйки підтримати кислотно-лужний баланс нікому чи нічому. Але тут інше. Кислотно-щелочной баланс ротовій порожнині – якась константа нашого організму, й вона кислотно-щелочным балансом слини. Кислотно-щелочное рівновагу (баланс) слини своєю чергою визначається аналогічним рівновагою у крові, яка живить слинні залози. Рівновага, чи баланс, тому і називається, що прагне утримуватися біля певного значення. У організмі є при цьому спеціальні механізми, і працюють вони, зауважте, самі, без сторонньої допомоги. Тим паче без допомоги жуйки.

Показник, що характеризує співвідношення кислотною і лужної складової в рідини, називається водневим потенціалом і позначається як рН. Для крові рН дорівнює 7,36. Така його величина характеризує кров як слабощелочную середу (7,0 – відповідає нейтральній середовищі – дистильована вода). Задля підтримки кислотно-лужної рівноваги (балансу) в організмі є звані буферні системи.

При вживанні людиною, наприклад, кислих продуктів рослинного або тваринного білка, під впливом буферних систем рН зміщується в кислий бік (дедалі менше 7), а за умови вживання, наприклад, мінеральну воду чи рослинної їжі – в лужну (прибуває 7). Буферные системи утримують рН в допустимому для організму діапазоні. Ними самостійно приймаються заходи для встановленню необхідного рівноваги: ощелачивание крові щодо одного разі і окислювання її – й інші.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *