Первинне ендопротезування кульшового суглоба

Ендопротезування кульшового суглоба – одна з найчастіше виконуваних ортопедичних операцій, що передбачає часткову або повну заміну суглоба на ендопротез зі штучних матеріалів.

Операція непроста, варто довірити її проведення висококваліфікованим фахівцям з великим досвідом. Слід врахувати й те, які методи оперативного втручання використовують у медичному центрі, обраному пацієнтом, чи пропонується програма реабілітації, спостереження та консультування у віддаленому післяопераційному періоді.

Клініка «Medical Plaza» спеціалізується на цій операції, застосовує інноваційні технології (зокрема малоінвазивний передній прямий доступ), методи прискореної реабілітації, що супроводжує пацієнта ще тривалий час після втручання. Докладніше за посиланням: https://medicalplaza.ua/uk/content/endoprotezirovanie-tazobedrennogo-sustava.

Успішно проведене ендопротезування дає змогу в найкоротші терміни буквально поставити хворого на ноги, відновити функціональність ураженої кінцівки, повернутися до активного життя. Операція із заміни суглоба часто є кращою за консервативну терапію, яка не здатна впоратися з дегенеративно-дистрофічними процесами, а лише знімає симптоми та деякою мірою стримує розвиток захворювання.

Показання для заміни кульшового суглоба

Показанням до операції слугує значний ступінь руйнування кульшового суглоба за різних патологій, коли консервативна терапія не дає ефекту (а в деяких випадках – безперспективна, тому не варто гаяти часу), і відновлення суглоба неможливе іншими методами. Така ситуація може виникнути за таких захворювань:

  • коксартроз;
  • перелом шийки стегна;
  • асептичний некроз головки стегнової кістки;
  • артрити різної етіології – ревматоїдний, псоріатичний;
  • руйнування кульшового суглоба злоякісними пухлинами, метастазами;
  • аутоімунні патології, що призводять до руйнування суглобів.

Протипоказання до ендопротезування

Існують абсолютні та відносні протипоказання до операції. Абсолютні припускають, що заміна кульшового суглоба не принесе очікуваного ефекту, або ризик втручання вищий, ніж його користь. До них належать:

  • декомпенсовані захворювання серцево-судинної, дихальної систем, що супроводжуються ХСН або дихальною недостатністю тяжкого ступеня;
  • вади серця в стадії декомпенсації;
  • тяжкі порушення серцевого ритму;
  • ниркова, печінкова недостатність 2-3 ступеня;
  • патології ендокринної системи, що не піддаються лікуванню;
  • СНІД;
  • гострий тромбофлебіт нижніх кінцівок;
  • стани, що обмежують можливість самостійного пересування, – парези, паралічі нижніх кінцівок;
  • встановлена алергічна реакція на матеріал протеза.

До відносних протипоказань відносять ті, за яких ухвалювати рішення про ендопротезування кульшового суглоба слід, оцінивши співвідношення ризику і користі, а також стани, що перешкоджають операції на даний момент, але є переборними. Якщо у пацієнта є соматичні хронічні захворювання (гепатит, панкреатит, виразка шлунка, хронічний пієлонефрит тощо), можливість протезування обговорюють із лікарем. До відносних протипоказань, які можливо усунути, належать:

  • карієс, тонзиліт та інші вогнища хронічної інфекції в організмі;
  • запальні процеси на шкірі в зоні втручання;
  • ГРВІ;
  • зайва вага пацієнта.

Підготовка до операції

Насамперед пацієнт проходить консультацію травматолога-ортопеда, який оцінює стан суглоба, визначає необхідність протезування, підбирає відповідний тип протеза. Можливо, це буде -оперуючий хірург, можливо – фахівець на прийомі в клініці, але в будь-якому разі, перед операцією з хворим ще раз поговорить лікар, який буде її проводити, і відповість на всі запитання. Хворому можуть призначити додаткові обстеження – рентген, КТ або МРТ кульшового суглоба, денситометрію – оцінку щільності кісткової тканини, УЗД судин нижніх кінцівок, рентгенографію нижнього відділу хребта.

Також пацієнту необхідно пройти загальне обстеження. Воно включає:

  • клінічний аналіз крові та сечі;
  • біохімічний аналіз крові;
  • коагулограму;
  • аналіз на групу крові та резус-фактор;
  • дослідження на вірусні гепатити, сифіліс, СНІД;
  • ФЛГ або рентгенографію легень;
  • ЕКГ;
  • висновок терапевта про можливість хірургічного втручання.

Безпосередньо перед операцією з пацієнтом розмовляє анестезіолог, який цікавиться, чи проводилися раніше оперативні втручання, який вид анестезії використовували, чи є у хворого алергічні реакції, визначає методику знеболювання.

Напередодні ввечері потрібно прийняти гігієнічний душ, збрити волосся в області операційного поля. Якщо буде використовуватися загальна анестезія, ввечері дозволено легку вечерю, в день хірургічного втручання не можна їсти і пити. Детальніше про підготовчі заходи хворому розповість медичний персонал клініки, в якій буде проходити операція.

Види хірургічного втручання

Втручання для заміни кульшового суглоба може бути первинним або ревізійним. Первинне ендопротезування кульшового суглоба – заміна власного тазостегнового суглоба людини, що зруйнувався. Ревізійне – заміна ендопротеза в разі його зносу або пошкодження.

У нашій клініці під час операції виконують тотальне ендопротезування суглоба, замінюють обидві частини – вертлюжну і стегнову.

Найчастіше проводять ендопротезування одного кульшового суглоба – лівого або правого, за необхідності можлива заміна відразу двох суглобів.

Типи ендопротезів

Протез кульшового суглоба складається з двох частин – стегнової і вертлюжної. Стегновий компонент встановлюють на місце шийки і голівки стегнової кістки, кульшовий – замінює суглобову поверхню кульшової западини. Під час виготовлення протезів застосовують такі пари тертя: метал+поліетилен, кераміка+поліетилен.

Протези кульшового суглоба ділять на дві групи:

  • цементні;
  • безцементні.

При використанні цементних ендопротезів вони кріпляться до кісткової поверхні за допомогою спеціального цементу. Для кріплення безцементних протезів поверхню кістки обробляють особливим чином, проводять первинну фіксацію – вбивання частини протеза в кістку і подальше проростання його кістковою тканиною. Може застосовуватися комбіноване кріплення, коли одна частина протеза кріпиться цементним способом, а інша – безцементним.

Хід операції з ендопротезування кульшового суглоба

Перший етап оперативного втручання – анестезія. Вона може бути загальною, коли пацієнт спить і не відчуває абсолютно нічого, або епідуральною – хворий притомний, але не відчуває нижню частину тіла. Під час епідуральної анестезії за необхідності використовують седативні препарати, щоб прибрати занепокоєння і страх, проте вони потрібні не завжди.

Коли хірург переконається в дії анестезії, він починає операцію, відкриваючи доступ до пошкодженого суглоба. Лікарі нашої клініки вважають за краще використовувати мінімально травматичний доступ зі збереженням цілісності м’язів, нервів, судин. Потім лікар видаляє уражені частини суглоба. Після цього готуються кісткові поверхні, на які встановлюватиметься ендопротез. Вертлюжну западину обробляють спеціальною фрезою, для встановлення стегнової частини протеза – розширюють кістковий канал. Протез фіксується обраним способом, хірург перевіряє його працездатність і зашиває операційну рану. Час операції – від 40 до 60 хвилин.

Переваги звернення до Medical Plaza

Наша клініка – пропонує повний цикл лікування і реабілітації після ендопротезування кульшового суглоба: первинну консультацію, операцію, ведення в ранньому і пізньому післяопераційному періоді до одужання. Своїм пацієнтам клініка пропонує унікальні ендопротези преміальних зарубіжних виробників. За необхідності до процесу лікування підключаються лікарі суміжних спеціальностей.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *