Що таке ІМТ та як його розрахувати?

Індекс маси тіла (далі ІМТ) –  це величина яка допомагає оцінити співвідношення між вагою та ростом людини. ІМТ може допомогти вам дізнатися чи є ваша вага:

  • недостатньою;
  • нормою;
  • чи надлишковою.

Як розрахувати ІМТ?

Для того, щоб розрахувати ІМТ використовується дуже простий онлайн калькулятор індексу маси тіла, або формула m поділити на h у квадраті. М – це вага тіла в кілограмах, H – метрах.  Наприклад вага людини 98 кілограм, а зріст 1,65 м. Для того щоб розрахувати ІМТ цієї людини потрібно 1,65 * 1,65 =2,72. Далі 98 : 2,72 = 36,02 – це і є індекс маси тіла.

Як дізнатися ожиріння 1, 2, 3 чи 4 ступеня?

Далі дивимося таблицю, яка розроблена з рекомендаціями ВОЗ:

ІМТ

Бачимо що 35-40 – це вже ожиріння 2 ступінь ожиріння. Нормою та здоровим індекс маси тіла вважається від 18,5 до 30. Якщо ваш індекс маси тіла трохи вище 25  ви можете самі спробувати скинути зайву вагу, налагодити здорове харчування, займатися спортом. А якщо ваш показник індексу маси тіла нижче 18,5 або вище 30 вам слід звернутися за допомогою до лікаря ожиріння та дефіциту ваги. В наш час можна звернутися до ендокринолога чи дієтолога. 

Як покращити свій ІМТ?

Існує багато способів покращити свій ІМТ та досягти здорової ваги. Перш за все це звичайно – здорове харчування. Їжа, яку ви їсте, має величезний вплив на вашу вагу та загальне здоров’я.

Фізична активність – ще один важливий фактор для підтримки здорової ваги. Регулярні фізичні вправи допомагають спалювати калорії, нарощувати м’язову масу та покращувати загальне самопочуття. Пам’ятайте, схуднення – це марафон, а не спринт. Не очікуйте, що скинете багато ваги за ніч. Будьте терплячі та послідовні у своїх зусиллях, і з часом ви досягнете своїх цілей.

Якщо вам важко схуднути самостійно, не соромтеся звертатися за допомогою. Адже ожиріння – це серйозна патологія, яка несе серйозні зміни здоров’я людини з’являються такі симптоми як:

  • задишка;
  • тахікардія;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • болі в ногах;
  • набряки;
  • тощо.

Дефіцит ваги – це ще небезпечніше для здоров’я ніж зайва вага. Люди з дефіцитом ваги мають у 2,5 рази вищий ризик передчасної смерті від будь-яких захворювань у порівнянні з людьми зі здоровою вагою. Саме тому якщо у вас є проблеми з вагою зверніться за допомогою до спеціаліста. 

Підбиваючи підсумки можна зрозуміти, що ІМТ – це хороший спосіб оцінити, чи є вага загрозою для здоров’я організму в цілому.

Джерело – trendovich.com.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *