Здоров’я і кава арабіка: користь та побічні ефекти

Щодня каву п’ють сотні мільйонів людей у всьому світі. Найбільшою популярністю користується арабіка, оскільки має характеристики, яким віддає перевагу більшість кавоманів: м’який смак, вишуканий аромат, багатий післясмак.

Цей сорт багатий на різні хімічні речовини та сполуки, що впливають на роботу мозку, серця, судин та центральної нервової системи. Всі, хто хоч раз спробував каву, знають, що вона бадьорить, знімає втому, підвищує активність. Багато людей після вживання почуваються краще, зокрема покращується настрій та працездатність.

Вплив на здоров’я

В арабіці є антиоксиданти, які оновлюють та захищають організм на клітинному рівні. Найважливіших із них два.

  1. Хлорогенова кислота.
  2. Тригонелін.

Крім іншого, вони позитивно впливають на стан і роботу судин, а також мають капіляропротекторний ефект. Кофеїн посилює процес кровообігу, завдяки чому внутрішні органи отримують більше кисню та поживних речовин. Кава арабіка прискорює метаболічні процеси та розщеплення жирів, тим самим допомагаючи боротися із зайвою вагою.

У ході медичних досліджень також з’ясувалися інші корисні властивості:

  • оптимізація функціонування жовчного міхура;
  • боротьба з карієсом;
  • підтримка балансу калію в організмі (користь для нирок, насичення водою клітин).

Побічні ефекти

Якщо вживати напій помірно, тобто не більше двох-трьох чашок на день, то ніяких негативних наслідків немає. Виняток становлять випадки, коли у людини є якісь специфічні медичні протипоказання, наприклад підвищений артеріальний тиск.

Вважається, що кава “вимиває” з організму деякі корисні елементи (кальцій, натрій, B-вітаміни). Це дійсно так. Але цей недолік можна компенсувати здоровим і збалансованим харчуванням або прийманням вітамінних комплексів. Нестача кальцію, у випадку з людьми похилого віку, може обернутися підвищенням крихкості кісток. Тому з кавою їм слід бути обережнішими.

Часто говорять про те, що кава – своєрідний наркотик. Він справді може викликати певний ступінь звикання та психологічної залежності. Але при цьому немає жодних наслідків, властивих саме наркотикам (сильна інтоксикація, зміна поведінки, деградація на психічному рівні).

В основному побічні ефекти виявляються при надмірному вживанні (5-6 чашок на день). У такому разі кофеїн надто перевантажує нервову систему. Це може виражатися в поганому сні, дратівливості, мігрені та зниженні статевого потягу. Крім того, часте вживання розчинної кави у деяких людей (з певною схильністю) може виявлятися у збоях функціонування шлунково-кишкового тракту.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *